A Bukovinai székelyek nyomában

A Bukovinai székelyek nyomában

2024. október 11. - 2024. október 13.

3 nap 2 éjszaka

Útvonal:  Madéfalva – Gyilkostó – Agapia kolostor – Fogadjisten – Istensegíts – Hadikfalva – Radauţi – Cacica – Voronet – Humor – Gura Humorului – Suceava – Andrásfalva – Moldovița – Vama

1. Nap – október 11. Péntek

Utunk első állomása és témánk szempontjából, talán az egyik legfontosabb – Madéfalva. A Siculicidium emlékműnél elevenítjük föl a 18. századi sorsfordulók hatását a székely társadalomra és annak tagjaira. Innen – akár csak egykoron a székelyek egy nagyobb csoportja – mi is Moldva felé vesszük utunkat. Útközben a Gyilkos tónál tartunk rövid szünetet, majd Piatra Neamți-on át Agapia kolostor felé indulunk, ahol meglátogatjuk Moldva egyik legnagyobb kolostor-komplexumát. A kolostortemplom, a múzeum, és az apácák lakóházai képet nyújtanak a görögkeleti kolostori élet hagyományaiba és hétköznapjaiba. A közös ebéd után tovább haladva, az egykori székely falvakhoz érünk, először Fogadjisten (Iacobești) temetőjébe, majd  Istensegíts-be (Țibeni), végül Hadikfalva (Dornești) temetőjébe látogatunk el, ahol a sírfeliratok és az emlékhelyek emlékeztetnek az egykori székely őslakósokra. Miután leróttuk kegyeletünk az ott nyugvó székelyek előtt, a közeli 4*-os szálláshelyünkre indulunk, Rădăuți-ra. Közös vacsorával zárjuk első napunkat.

2. Nap-október 12. Szombat

Reggeli után Cacica irányába indulunk. A mintegy 200 évvel ezelőtt lengyel bányászok által alapított település nevezetességei az itt található sótartalékhoz kötődik. Megtekintjük a római katolikus pápai kis bazilikát.

Következő állomásunk az Unesco világörökség részét képező  Voronet kolostor, melyet a kelet Sixtus-kápolnájának is neveznek, jellegzetes kék alapszíne tette híressé a többi kiemelkedően jelentős festett kolostorok sorában. Innen a közeli a Gura Humorului-ba utazunk, a régi zsidó temetőt érintve, mely arról tanúskodik, hogy a második világháborúig jelentős számú zsidó közösség élt a városban és környékén.

Majd tovább folytatjuk utunkat a megyeközpontba. Szucsáván megtekintjük a felújított középkori várat és a falumúzeumot, ahol a régióra jellemző házakat és gazdasági épületeket találunk, továbbá ugyanitt bemutatják a jelentősebb népi szokásokat is. Ezt követően Andrásfalvára látogatunk el. Vacsora és szállás Rădăuți-on 4*-os hotelben.

3. Nap-október 13. Vasárnap

Reggeli után, kirándulásunk harmadik napjának délelőttjén, a Huțulca gőzössel utazunk a Moldovița folyó mentén. A bukovinai tájat, a régi időket idéző szerelvényben utazva csodálhatjuk meg, majd autóbusszal folytatjuk utunkat. A csodás tájakon vezető utunkat Vama településen szakítjuk meg, ahol meglátogatjuk a messze földön híres festett-tojás múzeumot. Festői szépségű környezetben haladva elérjük az Aranyos-Beszterce folyót.  Majd a Kisbeszterce mentén haladunk tovább , és  Borszékot valamint  Gyergyószentmiklóst érintve folyatjuk utunkat Csíkszereda felé.

Hívjon most a 0741 231 307-os telefonszámon és foglalja le hétvégi kirándulását vagy érdeklődjön az iroda székhelyén naponta 09-17 óra között!

A programváltozás jogát fenntartjuk a körülményektől függően.

Szeretettel és odafigyeléssel várjuk!!!  Jó kikapcsolódást kívánunk, sok szép élményben legyen részünk!

Az ár tartalmazza:

  • 2 éjszaka szállást 4*-os szállodában Radauti-on, a városközpontban.
  • Svédasztalos reggelit
  • Svédasztalos vacsorát
  • 1 x ebédet Agapián
  • Szállítást autóbusszal
  • Magyar nyelvű idegenvezetést
  • Utaskísérést  és a  parkolási díjakat

Az ár nem tartalmazza:

  • A  belépő díjakat
  • Huțulca gőzös díját, amely kb. 5o-6o ron/fő összesen

A  belépési árak enyhén változhatnak.

Több csatornán is lehetséges feliratkozni kirándulásainkra:  telefonon, e-mailen, Messengeren vagy WhatsAppon.

Az ülésrend az autóbuszos kirándulásaink esetében, az előleg befizetésének sorrendjében történik, amely minden kirándulás esetén a teljes jelentkezési díj 25% -át képezi.

A hátralékot indulás előtt legkésőbb 20  nappal szükséges befizetni. 

Fizetési módok: az iroda székhelyén készpénzzel , bankkártyával, vakációs jegyekkel vagy online. 

Kedvezmény visszatérő utasaink számára: 25 ron/fő.

 

A bukovinai székelyek története a magyar nemzet és különösképpen a székelység történetének egy nagyon különleges fejezete, mely kevésbé van beépülve a köztudatba, mint más régiók és más nemzetrészek történelme.

Ebbe a világba próbálunk betekintést nyerni az utunk során, tudatában lévén annak a ténynek, hogy mára már csak néhány emlékhely tanúskodik a székelyek egykori bukovinai szálláshelyeiről és hagyatékáról.

Utunk során megismerkedünk továbbá a messze földön híres bukovinai kolostorok világával és betekintést nyerhetünk több más  bukovinai nemzetiség történelmébe és hagyatékába, megismerhetjük épített örökségüket.