Törökországi nagy körút

2024. szeptember 15. - 2024. szeptember 23.

9 nap 8 éjszaka

Kis-Ázsia hét temploma - a kereszténység történetének nyomában, az ókori görög és római világ legszebb romjai között

Törökország a szent hét templom hazája, amelyet a Kr. u. 100 körül írt Bábel-kinyilatkoztatásban említenek: Efézus, Szmirna, Pergamon, Thiatíra, Szárdisz, Filadelfia és Laodícea.

1. nap - Szeptember 15. Vasárnap      

Isztambul - Bursa

Felszállás a bukaresti Otopeni Henri Coanda reptérről 07:35 órakor, leszállás Isztambulban 09:25 órakor. Találkozás a csoportvezetővel. Ebédszünet. Az isztambuli óváros felfedezése: a város legismertebb ékessége a Hagia Sophia közel másfél évezredes építészeti remekmű, korábban az isteni bölcsesség temploma, a 16. századtól lett mecset. Szomszédságában található az egykori hippodróm helyén a 17. században épített nem kevésbé látványos Kék Mecset, azaz Ahmet szultánmecsetje, egy hatalmas egyházi létesítmény, vallási iskola, kórház, karavánszeráj, kertek és konyha komplexuma. Bursa városába utazunk, az Izmiti-öböl felett átívelő Osman Gazi hídon át, amely a 4-ik legnagyobb a világon. Teljes hosszúsága 2682 méter, szélessége 26 méter, pilléreinek magassága 252 méter. A gépjárművek számára 6 sáv található a felületén. Vacsora és szállás Bursa városában (Hotel Levor 4* vagy hasonló hotelben)

2. nap - Szeptember 16. Hétfő        

Bursa - Pergamon - Thyatira - Kusadasi

Reggeli után látogatás egy török csemege boltba (Turkish Delight). Utunkat Pergamon-Bergama fele folytatjuk, amely egy ókori görög város volt. 2014-ben az Unesco Világörökség részéve nyílvánították. Ezt az egyházat a Krisztushoz való hűségéért dicsérték, még a mártíromsággal szemben is (Jel 2, 12-17).

Látogatást teszünk a Vörös Bazilikához, amelynek felépítése Hadrianus császár uralkodására nyúlik vissza. A komplexum teljes területe hozzávetőlegesen 100 × 265 m, így Kis-Ázsia egyik legnagyobb római kori építészeti projektje. Ezután Akhisarba utazunk, ahol megnézzük a Thyatira templomot (Jel 2, 18-28). Ezt a templomot szeretetéért, hitéért és szolgálatáért dicsérték. Thyatira város híres volt a bíborszínű festékekről. Részt veszünk a legszentebb áldozaton Izmirben. Vacsora és szállás Kusadasi városában (Hotel Faustina 4* vagy hasonló).

3. Nap - Szeptember 17. Kedd          

Kusadasi - Selcuk - Ephesus

Reggeli. Látogatás egy bőrfeldolgozó üzembe. A Kusadasi mellett fekvő Ephesos az ókor egyik legjelentősebb városa volt, az itteni Artemis-templom a világ hét csodája közé tartozott. A jó állapotban lévő romváros ma Törökország legfontosabb régészeti nevezetessége (Jel 2, 1-7). Ephesos meglátogatása után Selcuk közelében azt a házat tekintjük meg, ahol Szűz Mária élete utolsó éveit töltötte és ahol részt veszünk a legszentebb áldozaton. Vacsora és szállás Kusadasi városában (Hotel Faustina 4*vagy hasonló).

4. Nap - Szeptember 18. Szerda         

Kusadasi - Sardis - Philadephia - Laodicea - Pamukkale

Reggeli. Ezen a napon meglátogatjuk a Smyrna templomot (Jel 2, 8-11), Agora nyitott múzeumot, utóbbit a görögök építették a 4-ik században, majd egy földrengés tönkrette. Szárdiszi templom (Jel3, 1-6), Philadelphia templom romjai (Jel 3, 7-13); Laodicea kora keresztény templom romjai (Jel, 14-22. Vacsora és szállás Pamukkaleben (Tripolis hotel&Spa 4* vagy hasonló ).

5. Nap - Szeptember 19. Csütörtök       

Pammukale - Kappadókia

A korai első órákban lehetőség hőlégballonozásra a travertinák felett Pammukaleben (opcionális). Reggeli után Hierapolis ókori városához látogatunk. Folyatjuk utunkat Kappadókia fele, közben egy fotóra megállunk a Sultanhani karavánszerájnál, amely a legnagyobb és szinte tökéletes állapotban ránk maradt Anatóliában és a Selyem út része volt. Vacsora és szállás Kappadókiában (Hotel Altinoz 4* vagy hasonló).

6. Nap - Szeptember 20. Péntek       

Kappadókia

A kora hajnali órákban lehetőség hőlégballonozásra a kappadókiai táj fölött (opcionális). Reggeli. Látogatás egy szőnyegkészítő üzembe, majd Kappadókia rejtett gyöngyszemét, Özkonak földallati várost nézzük meg, amelyet i.e a 4-ik században alapítottak. A Bizánci Birodalom ideje alatt a keresztények ebbe a földalatti városba hatoltak be. Később megérkeztek a perzsák, majd a rómaiak. Miközben az üldöztetés elől menekültek, a keresztények templomokat és vallási iskolákat építettek a már megalapított földalatti városban, Özkonakban. Kappadókia központjától 8 km-re ellátogatunk egy színes kerámia műhelybe, Avanosba. Majd a göremei szabadtéri múzeumot tekintjük meg, itt találhatóak a sziklákba vájt katedrálisok, lenyűgöző freskókkal, amelyek még mindig őrzik eredeti frisseségüket, amely 1984 óta szerepel a Világörökség listáján. Természetesen kihagyhatatlan a göremei kilátó is, ezt is meglátogatjuk. Következik Uchisarban a kastély, a citadella, pazar kilátással a völgyre. Uchisar városához közel egy festői völgyhöz látogatunk, a Galamb völgyhöz. A sziklafalakon, a barlangházak bejáratai felett sok apró lyuk látható, amelyeket kifejezetten a galambok számára faragtak. Ebben a formában próbálták az emberek a galambokat rászoktatni hogy fészkeljenek ezekben az odúkban. Az embereknek szükségük volt a galambok ürülékére, ugyanis az volt akkoriban a legjobb trágya a talajnak, ami fokozta a talaj termő képességét. Ékszerkészítő műhelybe is teszünk látogatást (onix és türkiz). Vacsora és szállás Kappadókiában (Hotel Altinoz 4* vagy hasonló).

7. Nap - Szeptember 21. Szombat 

Kappadókia - Ankara - Isztambul

Reggeli után Ankara irányába tartunk, útközben megállunk egy fotóra a csodaszép Sós-tónál (Tuz Gölu).  Ez a kiemelkedő szépségű tó évente több mint 300 000 tonna sót termel.  Télen kék jegével, nyáron fehérségével vonza a tekintetet és az alga mint táplálék betöltött fontos szerepe miatt a flamingók egyik legfontosabb élőhelye. Majd az Atatürk mauzóleumhoz látogatunk. Utazásunkat Isztambul fele folytatjuk, ahol egy helyi étteremben közösen vacsorázunk. Szállás Isztambulban (Hotel Buyuk Sahinler 4*).

8. Nap - Szeptember 22. Vasárnap      

Isztambul

Reggeli. Szabad program a Nagy Bazár környékén, majd hajós városnézésen veszünk részt a Boszporuszon, amelyet három függőhíd keresztez. Az első az 1074 méter hosszú – Atatürk híd, mely Törökország 50 éves évfordulójára, 1973-ban, október 29-én készült el. A második, a Győzedelmes Mehmed szultán hídja mintegy 5 km-re északabbra, 1988-ban épült fel és 1090 méter hosszú, mellyel 2004-ben a 11. leghosszabb híd volt a világon. A harmadik 2016-ban elkészült, a 2164 m hosszú Vitéz Szelim szultán híd, mely közúti és vasúti híd is egyben. Szabad idő a Taksim-téren, amely a város egyik legjelentősebb bevásárló és szórakozónegyed központja, sokszínű és kozmopolita hangulata elsősorban az európai betelepülők kedvenc környéke. Az Istiklál sétálóutcát sem hagyjuk ki. A Galata torony esetében a történelmi feljegyzések arra utalnak, hogy valószínűleg Justinianus bizánci császár uralkodása alatt épült, i.sz. 507 körül. Vacsora egy helyi jellegzetességű Kebap étteremben. Szállás Isztambulban (Hotel Buyuk Sahinler 4*).

9. Nap - Szeptember 23. Hétfő               

Isztambul

Reggeli. Látogatás a Topkapi Palotához, amelynek számos épülete és udvara szultánok egykori rezidenciája volt és a birodalom adminisztratív központja, korábban leginkább féltve őrzött része a Hárem. Majd a Sultanhahmet téren megnézzük a nevezetességeket. Szállítás a hoteltől a reptérre. Felszállás Isztambulban 23.15 órakor, leszállás Otopeni bukaresti reptéren 00.30 órakor, szeptember 24-én. Érkezés Csíkszeredába az éjjeli órákban.

Az iroda fenntartja a programváltoztatás jogát a körülményektől függően.

Az ár tartalmazza:

 • szállítást repülővel Otopeni-Isztambul-Otopeni
 • reptéri illetéket
 • 1 x 23 kg-os feladott poggyász díját
 • 1 x 10 kg-os kézi poggyász díját
 • felügyeletet az isztambuli repülőtéren érkezéskor és távozáskor
 • 8 éjszaka szállást
 • reggelit
 • vacsorát
 • modern autóbusszal való szállítást Törökországban (AC, Wi-Fi)
 • magyar nyelvű idegenvezetést
 • utaskísérést irodánk részéről
 • lelkivezetést
 • belépődíjakat a programban felsorolt helyekre, amely 195 eur-fő

Az ár nem tartalmazza:

 • 30 eur/fő borravaló Törökországban (amely a helyszínen fizetendő)
 • hőlégballonozás díját, amely 300 eur/fő (opcionális)
 • ebédeket
 • az étkezések ideje alatt fogyasztott alkohol vagy alkoholmentes italokat
 • egyéb egyéni költségeket
 • egészségügyi bíztosítást
 • storno (útlemondási bíztosítást)
 • szállítást Csíkszereda-Bukarest repülőtér-Csíkszereda, amely kb.250 ron/fő

Egyéb információk:

 •  6 hónapig érvényes útlevél szükséges az utazáshoz (a visszaérkezés időpontjától számítva)
 • Az iroda fenntartja a programváltoztatás jogát a körülményektől függően (egyes turisztikai látványosságok látogatási sorrendje változhat a különböző ünnepségek és a biztonsági előírások miatt

A Törökországba való belépési feltételekről bővebb információkat a www.mae.ro honlapon találhatnak.

 • a szállások mínősítése a törökországi szabványoknak felelnek meg
 • jelentkezéskor szükség 300 eur-fő, a hátralévő összeget 2024.augusztus 16-ig kérjük szépen befizetni
 • az időjárás szeptemberben meleg, napközben átlagosan 25-30 fok van
 • ajánlatos napfényvédő krém, kalap vagy kendő használata
 • fizetési eszközök: USD, EUR., török líra ( TL, TRY). Ebédnél előnyösebb a készpénzzel történő fizetés. Más nagyobb vásárlások esetén természetesen lehetséges a kártyával való fizetés is
 • felhívjuk a kedves utasaink figyelmét a telefonhívások magasabb díjára,  a Törökországban lévő tartózkodásuk alatt. Javasoljuk a wifi használatát, amely természetesen elérhető lesz az autóbuszon, szállásokon, éttermeknél, vendéglőknél és más egyéb publikus helyeken

Megengedett csomagméretek: TAROM légitársaság

 • feladott poggyász – max 23 kg, magasság+hosszúság+ szélesség nem haladhatja meg a 158 cm-t
 • kézi poggyász –max 10 kg, 55x40x20 cm, hosszúság x szélesség x magasság

Repülési időpont :

Oda :   2024.szept.15 – Vasárnap  RO261     OTP   07.35      IST 09.25

Vissza: 2024.szept.23 -Hétfő         RO266     IST     23.15         OTP 00.30

Törökország a szent hét templom hazája, amelyet a Kr. u. 100 körül írt Bábel-kinyilatkoztatásban említenek: Efézus, Szmirna, Pergamon, Thiatíra, Szárdisz, Filadelfia és Laodícea.

A Jelenések könyve fejezetében Szent János apostol üdvözletét küldte, és leírta, hogy mit látott Patmoszon. Szent János elmondta, hogy miközben a Szentlélek jelenlétében volt, hangot hallott, amely azt mondta neki, hogy írja fel egy tekercsre, amit látott, és küldje el a hét gyülekezetnek: Efézus, Szmirna, Pergamon, Thiatíra, Szárdisz, Filadelfia és Laodícea.

„Én, János, a királyságban és a türelmes várásban testvéretek Jézusban, és az üldöztetésben társatok, a Patmosz nevű szigeten voltam, az Isten szava miatt, és Jézus tanúságtétele miatt. Az Úr napján elragadtatásba estem. Hátam mögül, mint valami harsona, megszólalt egy hang: „Amit látsz, írd le egy könyvbe, és küldd el a hét egyháznak: Efezusba, Szmirnába, Pergamonba, Tiatirába, Szárdeszbe, Filadelfiába és Laodiceába.” Jel 1, 9-11