Zarándoklat a Szentföldre, Izraelbe

2019 szeptemberében adatott meg az a kegyelem, hogy a Magda Travellel, -életemben első ízben – elhagytam a kontinenst és Szentföldre repültem.
Előtte mindig úgy gondoltam a Szentföldre, hogy ha egyszer eljutok, az minden zarándokút megkoronázása lesz, de feltehetőleg nem fogok többet visszavágyni.

Ez utóbbiban – már most tudom egy bő fél év után, hogy – tévedtem.

Korábban hallottam csalódott útibeszámolókat, legfőképp azért, mert „nem az a Szentföld” várta, ami az elképzelésük szerint, illetve a Jézus életéről szóló filmek alapján a fejükben volt.

Ezeket hallva és tudva én nem is ezzel a várakozással mentem oda.
Mindvégig arra gondoltam és azt próbáltam tudatosítani magamban, hogy azon a földön járok, ahol Jézus élt, járt, működött és tanított.

Betlehemben, éjszakánként mikor felébredtem, mindig néztem a szállodánk ablakából a domboldalt és a város fényeit és csak az járt az eszemben, hogy sok évvel ezelőtt, egy éjszaka itt született meg Jézus, és akkor is, az is, ezen a földön, itt történt és ennek az égnek a csillagai, a fényei világítottak.

Jeruzsálemben és Názárethben végig járva a bibliai események helyszíneit, bár sok minden nem épp ott, az adott helyen történt és nem is úgy néznek ki a helyszínek mint egykoron, nagy hatással tudott lenni rám.

Előre tudtam, hogy a Via Dolorosa, a Keresztút, amelyen a hagyomány szerint Jézust a Golgotára, a keresztre feszítés helyszínére vitték, ma már egy bazárnak ad helyet, de végigjárni és minden állomásnál az adott stáció történetét felolvasva, elmélkedni és imádkozni így is mély lelkiélmény volt.

Kafarnaumban, az egykori zsinagóga romjai között úgy éreztem, hogy ezek a kövek, falmaradványok, még „hallhatták” Jézus tanításait és szívem szerint még órákat tudtam volna ott maradni.

Kegyelemként tartom számon, hogy minden nap szentmisén vehettünk részt ezen bibliai helyszínek valamelyikén, és lelkivezetőnknek hála csodálatos, gondolatébresztő és tartalmas elmélkedéseket hallhattunk.

Nagy ajándéka volt az útnak, az idegenvezetőnk, Viktor, aki erdélyi magyar zsidóként valamikor a 40-es éveiben telepedett haza az őshazába, és aki előrehaladott korát meghazudtoló energiával, hihetetlen tudással, sziporkázó szellemével, brilliáns és sajátos humorával, fáradhatatlanúl vezetett minket és mesélt.
Viktor nem mindennapi humoros mondásai között maradt fenn szállóigeként köztünk a következő mondás is: „Nem olcsó, de legalább drága!”

Ugyancsak jócskán hozzájárult az utazásunk szebbé és kényelmesebbé tételéhez, a helyszínen utaztató társaság komfortos és gondosan tisztán tartott autóbusza, a mindig vidám és mosolygós soförével.

Nagyon tetszett a szervezésben, hogy bár minden fontos és a Szentirásból ismert bibliai helyszínt bejártunk és megnéztünk, hol többet hol kevesebbet időzve, mégsem volt egy rohanás az út, jutott idő megérezni az adott helyszínt.

És jutott idő még emellett olyan különleges élményekre is, mint a Holt tengeri fürdőzés, vagy hajókázás a Genezáreti tavon, látogatás a Gyémánt gyárban, belemerítkezés, ha csak térdig is, a Jordán folyóba, látogatás a Bahai kertbe Haifában és még a repülőgép indulása előtt pár órával fürdőzni és hullámokat megugrani a Földközi tengerben.

Mindent együtt véve, hálával és a visszalátogatás vágyával gondolok a Szentföldi útra, felejthetetlen élmény maradt számomra.
És ami az útnak egy csodálatos hozadéka, hogy azóta a mindennapi Evangélium teljesen más értelmet nyert, az Örömhír élőbb lett azáltal, hogy látom magam előtt a helyszínt, ahol megtörtént az, amiről szó van.

Az utaztatás és a szervezés színvonalát dicséri, hogy otthonról vitt és hazáig hozott a Magda Travel, tehát már Csíkszeredából kényelmes autóbusszal utazhattunk a bukaresti reptérre és a visszaúton is a reptéren várt és azonnal indult velünk haza az autóbusz. Hála és köszönet mindenért!

Kovács Enikő

Izrael, vallás
megosztás :